Wat zijn de financiële veranderingen voor ondernemers in 2018?

Een nieuw jaar brengt altijd financiële veranderingen met zich mee. Ook in 2018 gaat dit verhaal op. Wij lichten een aantal veranderingen toe.

Vooral voor ondernemers met personeel verandert er altijd veel na 1 januari. Deze datum is voor de salarisadministratie namelijk ingrijpend. Belastingtarieven veranderen en mogelijk moet er weer rekening worden gehouden met andere wettelijke regels. Maar ook ondernemers zonder personeel doen er verstandig aan om de veranderingen goed in het hoofd te prenten. Wij kunnen daarbij helpen. Een paar veranderingen lichten wij toe.

Wat gaat er veranderen in de belastingtarieven?

De tarieven van belastingen worden door de politiek gebruikt om de koopkracht van Nederlanders te sturen. Voor de inkomstenbelasting zijn de veranderingen niet erg groot. De veranderingen blijven beperkt tot 0,05 procentpunt. Het hoogste tarief was 52 procent en wordt 51,95 procent, maar juich niet te vroeg. Over een deel van het inkomen gaat het belastingtarief juist 0,05 procentpunt omhoog. De belastingschijven zijn wel opgerekt. Hierdoor betaal je bijvoorbeeld over een kleiner deel van het inkomen de hoogste belasting van 51,95 procent. De arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting zijn iets verhoogd.

Minimumloon omhoog

Twee keer per jaar wordt het minimumloon verhoogd. Voor werknemers van 22 jaar en ouder komt het minimumloon vanaf 1 januari 2018 uit op 1.578 euro per maand. Dit was in de tweede helft van 2017 nog 1.565,40 euro. Het minimumloon geldt nu ook voor werknemers die betaald krijgen volgens de zogenaamde stukloonbepaling. Dat wil zeggen dat ze afgerekend worden afhankelijk van wat ze leveren of produceren. Bijvoorbeeld per kratje geplukte asperges. Het stukloon mag er dus niet voor zorgen dat werknemers minder dan het minimumloon uitgekeerd krijgen.

Minder belasting verschuldigd over spaargeld

Over vermogen ben je belasting verschuldigd, maar niet over het volledige bedrag. In 2017 gold er een vrijstelling van 25.000 euro per belastingplichtige. In 2018 geldt er een vrijstelling van 30.000 euro. Door de zeer lage spaarrente van dit moment is het belastingtarief ook iets verlaagd. Je kunt ongeveer uitgaan van een tarief van 0,6 procent heffing over het vermogen tot 70.800 euro. Over een hoger vermogen, is er een hogere belastingheffing verschuldigd.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Voor ondernemers is het trouwen in gemeenschap van goederen vaak niet aan te raden. Vanaf 1 januari 2018 is er iets veranderd. Je trouwt namelijk niet meer standaard in gemeenschap van goederen. Er is nu namelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Had je de onderneming al vóór de huwelijksdatum? In dat geval valt de onderneming buiten de gemeenschap. Maar let op! Het geldt alleen voor huwelijken gesloten vanaf 1 januari 2018. Toch is het nog steeds aan te raden om vooraf een afspraak te maken met een notaris om jouw persoonlijke situatie door te spreken.