In privé opgebouwde schadevrije jaren zakelijk gebruiken

Je hebt in jouw privé auto schadevrije jaren opgebouwd. Mag je deze gebruiken voor een zakelijke auto? Wat zijn hiervoor de regels en de voorwaarden?

Met schadevrije jaren kun je de premie voor een autoverzekering flink drukken. In principe is het mogelijk om in een privé auto opgebouwde schadevrije jaren zakelijk in te zetten. Maar de mogelijkheid is er niet altijd. Particulieren kunnen zelfs meerdere auto’s verzekeren op schadevrije jaren van bijvoorbeeld een partner. Voor zakelijk gebruik maakt het alleen al een groot verschil of je bijvoorbeeld werkt als zzp’er of dat je een BV hebt waarbinnen je opgebouwde schadevrije jaren wilt gebruiken.

Wat zijn de mogelijkheden voor zzp’ers?

Bij zzp’ers en eenmanszaken liggen zakelijk en privé dicht bij elkaar. Die vlieger gaat zeker ook op voor de auto. Als de auto op privé staat, kunnen de privé opgebouwde schadevrije jaren uiteraard gewoon gebruikt worden. Zzp’ers kunnen de opgebouwde schadevrije jaren ook gebruiken voor de zakelijke auto. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om bij het verzekeren van de zakelijke auto rekening te houden met de opgebouwde jaren in de privé auto. De standpunten hierover verschillen per verzekeraar. Daarnaast is het ook afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Met veel schadevrije jaren denken verzekeraars vaak soepeler. Hierin ligt een mooie taak voor onze adviseurs. Wij zoeken voor jou uit wat de mogelijkheden zijn.

Let wel goed op de opgave van gebruik

Verzekeraars maken bij het verzekeren van een auto een inschatting van het risico. Een zakelijk gebruikte auto vormt een ander risico dan een privé auto. Bij het verzekeren van een auto wordt er gevraagd hoe de auto wordt gebruikt. Als je aangeeft dat het voor privé gebruik is, mag de auto niet zomaar gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. Let hier goed op. Een particulier verzekerde auto kun je dus niet gebruiken om maaltijden mee te bezorgen. In dat geval moet er overlegd worden met de verzekeraar.

Opgebouwde schadevrije jaren overdragen naar een BV

Jouw schadevrije jaren gebruiken voor een auto binnen een BV ligt lastiger. Opgebouwde schadevrije jaren zijn namelijk persoonsgebonden. Je kunt ze dus niet inzetten voor een auto waar een medewerker van jouw onderneming regulier in gaat rijden. Graag helpen wij jou bij het vinden van de beste zakelijke autoverzekering. Ook zonder schadevrije jaren kunnen wij goede afspraken maken met verzekeraars.

Houd er wel rekening mee dat je als particulier meer aan schadevrije jaren hebt. De verschuldigde premie voor een zakelijke auto is namelijk aftrekbaar van de belasting. Helaas kun je niet hetzelfde doen voor een autoverzekering voor de privé auto. Met schadevrije jaren achter de hand kunnen wij vaak wel goede afspraken maken met verzekeraars over de premie voor de zakelijke auto.